Destillering – från kornet till spriten
Grunden för varje Malt Whisky är KORN. Förr brukade destillerierna antingen själva odla korn på egna fält eller köpa från närliggande gårdar. Idag är produktionen mer rationaliserad och korn köps ofta i bulk och skeppas ibland in från utlandet (Frankrike t.ex). Precis som olika druvsorter används i vinproduktion, finns det ett antal olika kornsorter som används för destillering av single malt whisky.
Vår Whiskyprovning – Från korn till malt –
Huvuduppgiften i processen att göra whisky är att omvandla stärkelsen i kornet till alkohol. Jästen som ska göra grundjobbet kan bara hantera enklare sockerarter och därför måste man först bryta ner stärkelsen till socker. Detta påbörjas i mältningsprocessen (mashing) där man först blöter ner kornet i vatten, låter det börja gro för att sedan avbryta processen genom att torka kornet. Vi har nu fått det som kallas MALT. Det är även här man bestämmer om whiskyn ska vara orökt eller rökig. Eldar man med lätt fuktig torv i början på torkningen så tar malten upp röksmaken och slutresultatet blir en rökig whisky.
I vår whiskyprovning från korn till malt gör vi en resa genom historien och smakar på whisky sprunget ur korn.